Huurwoning verhuren: wat komt er kijken bij onderhuur?

27 maart 2023
27 maart 2023 Rechtswinkel Oss

Huurwoning verhuren: wat komt er kijken bij onderhuur?

Wanneer u een woning of een kamer huurt, kan het mogelijk zijn om deze woonruimte tijdelijk aan iemand anders te verhuren. Dit heet onderhuur. Onderhuur kan voordelig zijn als u tijdelijk niet van plan bent om in de woonruimte te verblijven, bijvoorbeeld als u op reis gaat. Op die manier kunt u dubbele kosten voorkomen. 

 

Als u van plan bent om de door u gehuurde woonruimte te verhuren, moet u nagaan of dit is toegestaan. U heeft voor onderhuur meestal toestemming nodig van de persoon van wie u de ruimte huurt. Het kan zijn dat in uw eigen huurcontract is bepaald dat onderhuur verboden is. Als u kiest voor onderhuur, komt er naast het bestaande huurcontract tussen u en de hoofdverhuurder een nieuw huurcontract tussen u als hoofdhuurder en de onderhuurder bij. Bij dit nieuwe contract is de hoofdverhuurder dus geen contractpartij. 

 

Wanneer u de onderhuurder bent, heeft u bepaalde rechten. Voor de vraag wat deze rechten precies zijn, is het verschil tussen het huren van zelfstandige en onzelfstandige woonruimte van belang. Van een zelfstandige woonruimte is sprake als u een eigen keuken, toilet en voordeur die op slot kan heeft. Denk hierbij aan een eengezinswoning of een appartement. Als u deze zelfstandige woonruimte huurt van een andere huurder, hoeft u de woonruimte bijvoorbeeld niet te verlaten als de persoon waarvan u huurt zijn eigen huurcontract opzegt. In dat geval wordt u de nieuwe hoofdhuurder. Dit is anders wanneer u een onzelfstandige woonruimte huurt, zoals een kamer. In dat geval moet u de woonruimte wel verlaten als de hoofdhuurder zijn huurcontract opzegt.

 

Heeft u naar aanleiding van deze column nog vragen of heeft u andere juridische vragen, kom dan gerust langs op een van onze inloopspreekuren. Het is ook mogelijk om een afspraak te maken via de website. De afspraken zijn zowel fysiek als telefonisch. De actuele openingstijden vindt u op onze website www.rechtswinkeloss.nl. Daarnaast kunt u onze Facebook-pagina liken om op de hoogte te blijven van Rechtswinkel Oss.

 

Deze column is geschreven door Mees Bouwmeister. Mees is student Recht & Management aan de Radboud Universiteit.