17 juli 2019 Lap Marketing

Wil je met mij geregistreerd partnerschappen?

Een geregistreerd partnerschap en het huwelijk lijken veel op elkaar, echter zijn er wel wat verschillen. Zo bestaat tijdens het voltrekken van het huwelijk de plicht om elkaar het ja-woord te geven. Bij een geregistreerd partnerschap bestaat deze verplichting niet. U bent vrij om op welke manier dan ook het geregistreerd partnerschap aan te gaan.

Een tweede verschil is dat u bij een geregistreerd partnerschap niet kan scheiden van tafel en bed. Deze bijzondere vorm van scheiden komt alleen bij het huwelijk voor, waar het huwelijk in stand blijft maar u niet meer samen leeft. Scheiding van tafel en bed komt in de praktijk nog maar zelden voor.

Het laatste en ook het belangrijkste verschil is dat u bij het beëindigen van een geregistreerd partnerschap niet altijd naar de rechter hoeft en bij een huwelijk is dit wel verplicht. U hoeft alleen naar de rechter als u minderjarige kinderen heeft. Voor het beëindigen van een geregistreerd partnerschap buiten de rechter om dient u een advocaat of notaris in handen te nemen. Zij helpen u met het opstellen van een overeenkomst, waarin opgenomen is dat u het geregistreerd partnerschap wilt beëindigen. Hierin worden ook verdere afspraken gemaakt over onder andere partneralimentatie en pensioen.

Indien u twijfelt tussen de keuze om een geregistreerd partnerschap aan te gaan of een huwelijk te sluiten, dan bent u altijd welkom bij Stichting Rechtswinkel Oss. Onze medewerkers helpen u graag om u hierover te adviseren.

Heeft u naar aanleiding van deze column nog vragen of heeft u andere juridische vragen, komt u dan gerust langs op een van onze inloopspreekuren. De actuele openingstijden vindt u op onze website www.rechtswinkeloss.nl.Daarnaast kunt u onze Facebook-pagina liken om op de hoogte te blijven van Rechtswinkel Oss.

Deze column is geschreven door Iris Teunesen. Iris is student Notarieel Recht aan de Radboud Universiteit.