30 juli 2019 Lap Marketing

Huur verhogen: wat kan en mag?

Indien u in een huurhuis woont of zelf een huis verhuurt, komt de huurprijs vanzelfsprekend ter sprake. Als uw verhuurder de huurprijs wilt verhogen is hij/zij aan een aantal regels gebonden. In het geval u in een huurhuis woont dient u zelf te controleren of de regels ten aanzien van een huurverhoging worden nageleefd.

Er wordt in de huursector een onderscheid gemaakt tussen de vrije sector woningen en de sociale sector woningen. Uw huurwoning valt onder de sociale sector indien uw huurprijs onder €720,42 ligt.  De huur van uw huis mag in dit geval vanaf 1 juli 2019 maximaal 4,1% tot 5,6% stijgen. De stijging hangt af van uw huishoudinkomen in 2017 en geldt alleen voor sociale-huurwoningen. Het huishoudinkomen zijn de inkomens van u en alle andere bewoners van uw huis, zoals bijvoorbeeld uw partner of kinderen, tezamen.

Was uw huishoudinkomen € 42.436 of minder in 2017? Dan mag de huur van uw huis sinds 1 januari 2019 hooguit 4,1% stijgen. Dat geldt dus voor de huurverhoging per 1 juli 2019. Was uw huishoudinkomen € 42.436 of meer in 2017, heeft geen van de bewoners de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt en bestaat uw huishouden uit maximaal 3 personen? Dan mag uw huur hooguit 5,6% stijgen. De huur mag slechts één keer per 12 maanden verhoogd worden.

In de vrije sector geldt er geen maximale huurverhoging. De huur kan dan alleen verhoogd worden via 1) een indexeringsclausule waar de jaarlijkse huurverhoging overeengekomen is bij het sluiten van het contract of via 2) een aanbod van een nieuw huurcontract.

Heeft u een huurwoning en bent u het niet eens met de huurverhoging? Dan kunt u bij de verhuurder bezwaar maken tegen huurverhoging. De medewerkers van Stichting Rechtswinkel Oss helpen u hier graag bij.

Heeft u naar aanleiding van deze column nog vragen of heeft u andere juridische vragen, komt u dan gerust langs op een van onze inloopspreekuren. De actuele openingstijden vindt u op onze website www.rechtswinkeloss.nl. Daarnaast kunt u onze Facebook-pagina liken om op de hoogte te blijven van Rechtswinkel Oss.

Deze column is geschreven door Fons Looman. Fons is student Recht & Management aan de Radboud Universiteit.