Doorbetaling loon bij geen/minder werk door het coronavirus

3 februari 2021
Posted in blog
3 februari 2021 Rechtswinkel Oss

Doorbetaling loon bij geen/minder werk door het coronavirus

Als u door het coronavirus niet of minder kan werken, hebt u meestal recht op doorbetaling van uw loon zolang uw dienstverband loopt. Enkele situaties waarin uw werkgever u dan moet doorbetalen zijn:

  • U bent besmet met het coronavirus.
  • U zit preventief in quarantaine.
  • Uw werkgever heeft niet genoeg werk als gevolg van het virus.
  • U kunt niet komen werken omdat de school en/of opvang voor uw kinderen is gesloten. Voorwaarde hiervoor is dat uw werkgever alleen tot doorbetaling verplicht is als dit gedurende korte periode het geval is, en u alternatieve opvang probeert te regelen. Bij lange periode vervalt de plicht tot doorbetaling.
  • U wilt thuis blijven en hebt hiervoor een gegronde reden.

Let op: voor bovenstaande situaties geldt dat het recht op doorbetaling vervalt als u de mogelijkheid tot thuiswerk weigert, terwijl dit wel kan. Verder hebt u geen recht op doorbetaling van loon als u op vakantie gaat naar een land met een oranje of rood reisadvies en u tijdens uw twee weken verplichte quarantaine niet thuis kunt werken. Ook liggen de regels bij oproepkrachten net wat anders. Schroom niet om een afspraak te maken voor een passend advies!

Heeft u naar aanleiding van deze column nog vragen of heeft u andere juridische vragen, maak dan gerust een afspraak voor een van onze telefonische spreekuren. Het telefonisch spreekuur vervangt tijdelijk het fysieke spreekuur. Via onze website www.rechtswinkeloss.nl/afspraakformulier kan een afspraak worden gemaakt. Daarnaast kunt u onze Facebook-pagina liken om op de hoogte te blijven van Rechtswinkel Oss.

 

Deze column is geschreven door Daan Sax van der Weijden. Daan is student Europees recht aan de Radboud Universiteit.