Vluchtvertraging tijdens uw vakantie: recht op compensatie?

by with Reacties uitgeschakeld voor Vluchtvertraging tijdens uw vakantie: recht op compensatie?
juni 18, 2019

De zomermaanden komen er aan en een heleboel Nederlanders zoeken de zon op. Velen kiezen voor een rit met de auto naar het zuiden, maar anderen kiezen wellicht een praktischere manier: het vliegtuig! Maar wat nu als uw vlucht vertraging oploopt en u later dan de geplande aankomsttijd op bestemming bent? In deze column leest u meer over het recht op compensatie  na vluchtvertraging.

Sinds 2004 bestaat er Europese regelgeving die de bescherming van vliegtuigpassagiers regelt. Onder de volgende voorwaarden hebben passagiers recht op een vergoeding. Ten eerste moet het gaan om een vlucht die meer dan drie uur vertraagd op de eindbestemming aankomt. Ten tweede moet dit een vlucht betreffen die vliegt met een Europese vliegmaatschappij naar een EU-land en/of vanuit een EU-land.

Daarnaast moet er rekening worden gehouden met het inlopen van tijd. Stel dat uw vlucht wel drie uur vertraagd vertrekt, maar uiteindelijk minder dan drie uur later op de eindbestemming is; dan geldt de regeling helaas niet. Andere gevallen waarin passagiers niet in aamerking komen voor een vergoeding is wanneer de vliegtuigmaatschappij kan aantonen dat zij niet verantwoordelijk is voor de vertraging. We spreken dan van een buitengewone omstandigheid. Voorbeelden hiervan zijn: slechte weersomstandigheden, stakingen van het personeel en medische noodlandingen.

Wanneer u wel in aanmerking komt voor een compensatie van de vluchtvertraging, hangt de hoogte van de vergoeding af van de afstand tussen bestemmingen. Dit kan oplopen tot €600,- voor vluchten met een afstand groter dan 3500 kilometer (maximaal €400,- tussen 1500 en 2500 kilometer). Daarnaast kunnen passagiers ook recht hebben op eten, drinken of een overnachting.

Mocht u onverhoopt te maken krijgen met vertraging, annulering of overboeking? Komt u dan gerust langs op een van onze inloopspreekuren. De actuele openingstijden vindt u op onze website www.rechtswinkeloss.nl. Daarnaast kunt u onze Facebook-pagina liken om op de hoogte te blijven van Rechtswinkel Oss.

Deze column is geschreven door Félique Kouthoofd. Félique is student Nederlands Recht aan de Radboud Universiteit.

Comments are closed.