Huurbescherming bij het opzeggen van de huurovereenkosmt door de verhuurder

by with Reacties uitgeschakeld voor Huurbescherming bij het opzeggen van de huurovereenkosmt door de verhuurder
mei 21, 2019

Wanneer u in een huurwoning voor onbepaalde tijd woont, moet de verhuurder een ‘gegronde’ reden hebben om uw huurovereenkomst op te kunnen zeggen. Hieronder wordt besproken waar u op moet letten als de verhuurder de huurovereenkomst opzegt en wat de drie meest voorkomende redenen voor een verhuurder zijn om de huur op te mogen zeggen.

Stel, u huurt sinds 2009 een woning van een verhuurder. Onlangs heeft u een aangetekende brief van uw verhuurder gekregen, waarin staat dat de huurovereenkomst wordt opgezegd. Nu vraagt u zich af of deze opzegging aan alle voorwaarden voldoet. Aan de volgende voorwaarden moet zijn voldaan.

Ten eerste moet de brief waarin een huurovereenkomst wordt opgezegd altijd aangetekend zijn. In deze brief moet daarnaast de datum vermeld zijn waarop de huurovereenkomst wordt beëindigd. Ten derde moet de datum worden genoemd waarop u moet reageren aan de verhuurder of u akkoord gaat met de opzegging of niet. Tot slot moet de verhuurder de reden hebben vermeld van de opzegging.

Een veelvoorkomende reden is dat u zich niet heeft gedragen zoals een goed huurder betaamt. Deze reden houdt bijvoorbeeld in dat u, ondanks waarschuwingen, acht maanden de huur niet heeft betaald. Een tweede reden kan zijn dat de verhuurder de huurwoning voor dwingend eigen gebruik nodig heeft. Dit is slechts een gegronde reden, indien het belang van de verhuurder zwaarder weegt dan uw belangen. Een derde reden is dat de verhuurder u een redelijk voorstel heeft gedaan om het huurcontract te veranderen en u daar niet mee heeft ingestemd.

Het is raadzaam om een aangetekende brief inzake de beëindiging van uw huurovereenkomst altijd te laten controleren door een juridisch adviseur. De medewerkers van Stichting Rechtswinkel Oss helpen u hier graag bij.

Heeft u naar aanleiding van deze column nog vragen of heeft u andere juridische vragen, komt u dan gerust langs op een van onze inloopspreekuren. De actuele openingstijden vindt u op onze website www.rechtswinkeloss.nl. Daarnaast kunt u onze Facebook-pagina liken om op de hoogte te blijven van Rechtswinkel Oss.

Deze column is geschreven door Fons Looman. Fons is student Recht & Management aan de Radboud Universiteit.

Comments are closed.