Hinderlijke beplanting van uw buren, wat kunt u doen?

september 3, 2018

Heeft u last van de beplanting van uw buren? Niet overal is beplanting toegestaan, ook niet wanneer dit op uw eigen terrein is. Beplanting die boven de erfafscheiding uitkomt, mag niet te dicht langs de erfgrens staan. Voor bomen geldt een minimale afstand van twee meter en voor heggen en struiken een halve meter. De gemeente mag hier andere regels voor maken.

 

Indien uw buren beplanting binnen de ‘verboden zone’ hebben staan en u hier hinder van ondervindt, is het raadzaam om allereerst in gesprek te gaan met uw buren. Wellicht zijn uw buren bereid de beplanting  te verwijderen. U kunt hierbij hulp zoeken van een buurtbemiddelaar of mediator. Als een gesprek met uw buren geen uitkomst biedt, kunt u hen een schriftelijke (aangetekende) aanmaning sturen met het verzoek de beplanting binnen zes weken te verwijderen.

 

In het geval van overhangende beplanting waarbij uw buren nalaten de overhangende beplanting te verwijderen binnen de door u gestelde termijn, mag de overhangende beplanting zelf verwijderen of de rechter te vragen om een machtiging hiertoe. Uw buren moeten dan de kosten betalen. U mag bij het wegsnijden van de beplanting geen ernstige schade aan het geheel toebrengen.

 

Voordat u besluit overhangende beplanting te verwijderen of zich te wenden tot de rechter, is het raadzaam om advies in te winnen bij onze rechtswinkel. Wij kunnen u adviseren bij uw volgende stap.

 

Heeft u naar aanleiding van deze column nog vragen of heeft u andere juridische vragen, komt u dan gerust langs op een van onze inloopspreekuren. De actuele openingstijden vindt u op onze website www.rechtswinkeloss.nl. Daarnaast kunt u onze Facebook-pagina liken om op de hoogte te blijven van Rechtswinkel Oss.

 

Deze column is geschreven door Thom Neijzen. Thom is derdejaarsstudent recht & management aan de Radboud Universiteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.