Het schrijven van een sterk bezwaarschrift: niet makkelijk, wel noodzakelijk.

by with Reacties uitgeschakeld voor Het schrijven van een sterk bezwaarschrift: niet makkelijk, wel noodzakelijk.
mei 7, 2019

Een besluit van een bestuursorgaan (bijvoorbeeld een vergunningsaanvraag) is niet altijd in uw voordeel, maar als u het er niet mee eens bent kunt u bezwaar maken. Dat kan door middel van een bezwaarschrift. Dit is een brief aan het desbetreffende bestuursorgaan waarin u duidelijk maakt waarom u vindt dat het besluit niet door de beugel kan. Maar hoe schrijft u nou een sterk bezwaarschrift?

Ten eerste is het essentieel om aan de volgende formele vereisten te voldoen, anders wordt uw bezwaarschrift niet behandeld. Het bezwaarschrift moet binnen gegeven termijn bij het bestuursorgaan liggen. De termijn waar u zich aan moet houden staat in het besluit opgenomen. Veelal bedraagt de termijn zes weken en begint te lopen op de dag van bekendmaking van het besluit. Tevens is in het besluit het adres vermeld waar u de brief naartoe dient te sturen. Vergeet niet om uw naam, adres, datum en handtekening in de brief te zetten.

Ten tweede is de inhoud van het bezwaarschrift belangrijk. Vaak wordt gedacht dat lange brieven meer zoden aan de dijk zetten, maar niets is minder waar. Het makkelijkst voor u en het bestuursorgaan is een kort maar krachtig bezwaarschrift. Omschrijf kort over welk besluit het gaat en de redenen waarom u het er niet mee eens bent. In de volgende alinea beschrijft u wat voor u de gewenste situatie zou zijn. Onderbouw uw standpunten met sterke argumenten. Indien u bewijsmiddelen heeft is het raadzaam deze aan de brief toe te voegen. Voeg ook een kopie van het besluit toe, zo kan er geen onduidelijkheid ontstaan over welk besluit het gaat.

Het is raadzaam om het bezwaarschrift te laten controleren door een juridisch adviseur voordat u tekent. De medewerkers van Stichting Rechtswinkel Oss zijn altijd bereid dit voor u te doen.

Heeft u naar aanleiding van deze column nog vragen of heeft u andere juridische vragen, komt u dan gerust langs op een van onze inloopspreekuren. De actuele openingstijden vindt u op onze website www.rechtswinkeloss.nl. Daarnaast kunt u onze Facebook-pagina liken om op de hoogte te blijven van Rechtswinkel Oss.

Deze column is geschreven door Iris Teunesen. Iris is student Notarieel Recht aan de Radboud Universiteit.

Comments are closed.