Het ouderschapsplan bij echtscheiding

by with Reacties uitgeschakeld voor Het ouderschapsplan bij echtscheiding
maart 12, 2019

Als u gaat scheiden bent u verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Het ouderschapsplan moet door beide echtgenoten worden ondertekend. In het plan moeten afspraken worden gemaakt over de kosten van de verzorging en opvoeding van uw minderjarige kinderen, de wijze waarop de zorg- en opvoedingstaken worden verdeeld, en de manier waarop informatie wordt verkregen en geraadpleegd over belangrijke aangelegenheden en het vermogen van uw kinderen.  

Als u uw kind heeft erkend, wordt u gezien als juridisch ouder. Als juridisch ouder heeft u recht op omgang met uw kind. U kunt samen een omgangsregeling afspreken. U kunt hier zelf afspraken maken. Bepaal op welke dagen uw kind bij welke ouder is en hoe u vakanties en bijzondere dagen regelt. Spreek ook duidelijk af wie bepaalde beslissingen neemt.   

U heeft, als juridisch ouder, mogelijk een onderhoudsverplichting (kinderalimentatie). U mag zelf afspreken op welke manier u deze verplichting invult, bijvoorbeeld door maandelijks een bedrag over te maken. Het is aan te raden om duidelijke afspraken te maken over zoveel mogelijk kostenposten. U moet hierbij denken aan cadeaus, buitenschoolse activiteiten, bijzondere uitgaven en dergelijke.

Hoe meer u afspreekt, hoe meer rust dat in de toekomst biedt. Dit voorkomt misverstanden. Een ouderschapsplan is rechtsgeldig na dag- en handtekening ervan. U kunt het plan na tekening nog wijzigen, mits u een dergelijke mogelijkheid vastlegt. Het is raadzaam om het ouderschapsplan te laten controleren door een juridisch adviseur voordat u tekent. De medewerkers van Stichting Rechtswinkel Oss kunnen u hierbij helpen.

Heeft u naar aanleiding van deze column nog vragen of heeft u andere juridische vragen, komt u dan gerust langs op een van onze inloopspreekuren. De actuele openingstijden vindt u op onze website www.rechtswinkeloss.nl. Daarnaast kunt u onze Facebook-pagina liken om op de hoogte te blijven van Rechtswinkel Oss.

Deze column is geschreven door Laura Tonies. Laura is student Rechtsgeleerdheid aan de universiteit van Tilburg.

Comments are closed.