CD van jou, CD van mij

by with Reacties uitgeschakeld voor CD van jou, CD van mij
februari 12, 2018

Wie de bedoeling hebben te gaan trouwen houden zich voornamelijk bezig met de bruidsjurk, de taart, de tafelschikking, enzovoorts. Aanstaande echtelieden vinden meer dan zelden de juridische aspecten die het huwelijk meebrengt een stuk minder belangrijk. Wie geen huwelijkse voorwaarden heeft laten opstellen door de notaris valt terug op het vangnet dat de wet hen biedt.

 

De wettelijke gemeenschap van goederen tot 1 januari 2018

Dat vangnet ziet er sinds 1 januari 2018 anders uit dan voorheen. Dat vangnet wordt in de wet aangeduid als ‘de wettelijke gemeenschap van goederen’. Voor de wetswijziging van 1 januari 2018 hield de wettelijke gemeenschap van goederen in dat alles wat een aanstaande echtgenoot bezat in de gemeenschap viel. Alles wat de een heeft, wordt voor de helft van de ander. Ter illustratie het volgende voorbeeld. Ook de vrouw die trouwt met een man die een huis bezit ter waarde van €1.000.000 wordt mede-eigenaar van het huis. Met andere woorden, eerlijk zullen we alles delen.

 

De wettelijke gemeenschap van goederen na 1 januari 2018

Sinds de wetwijziging is de wettelijke gemeenschap van goederen een stuk beperkter. Aanstaande echtelieden die na 1 januari 2018 trouwen, hoeven niet al hun bezittingen te delen met de ander. De gemeenschap omvat sindsdien alleen hetgeen voor het huwelijk gezamenlijk bezit is en hetgeen vanaf het huwelijk wordt verkregen. Overigens geldt dat niet alleen voor de baten, maar ook voor de lasten (men denke aan schulden bij Bol.com). Hierop worden verkrijgingen krachtens erfrecht en schenkingen uitgezonderd. Of terwijl, een echtgenoot die erft of iets geschonken krijgt van bijvoorbeeld zijn of haar ouder deelt dit niet met de andere echtgenoot.

 

Maar gekregen van mijn moeder

Een van de redenen voor de wetswijziging is het beperken van zogenaamde ‘vechtscheidingen’. Met een beperkte wettelijke gemeenschap van goederen hoeft minder worden te verdeeld bij echtscheiding. Dat houdt wel in dat echtelieden goed dienen bij te houden wat voorafgaand aan een van hen toebehoort en wat niet. Het credo uit het lied ‘De Kapitein Deel II’ van Acda & De Munnik lijkt actueler dan ooit. Is die CD nu van jou of van mij?

 

Heeft u naar aanleiding van deze column nog vragen of heeft u andere juridische vragen, komt u dan gerust langs op een van onze inloopspreekuren. De actuele openingstijden vindt u op onze website www.rechtswinkeloss.nl. Daarnaast kunt u onze Facebook-pagina liken om op de hoogte te blijven van Rechtswinkel Oss.

 

Deze column is geschreven door Stefan Kroezen. Stefan is student Notarieel Recht aan de Radboud Universiteit.

 

Comments are closed.